20-08-15

solidair met wie?

solidair met wie?

 

Grieken of Afrikanen: naar wie gaat onze steun? Naar mijn mening is dit een valse tegenstelling: elke mens in nood dient geholpen te worden. Het heeft geen enkele zin de Grieken collectief te bestraffen en in de armoede te storten onder het mom dat het geld beter naar Afrika zou gaan.

Het probleem is de heersende neoliberale ideologie en die zegt ‘foert’ zowel tegen de arme Grieken als tegen de nog armere Afrikanen. Er bestaat geen enkele garantie dat steungelden  die men aan Griekenland zou onttrekken naar de grotere armoede zouden versluisd worden. De onmenselijkheid van het systeem treft iedereen, dat beginnen we zelfs bij ons gewaar te worden.

Bovendien kan iemand met ogen in het hoofd zien dat de hulp die aan Griekenland zogezegd wordt toegekend naar de grote buitenlandse banken gaat. Ik idealiseer de Grieken niet: ze hebben lange tijd voor corrupte leiders gekozen en zelf hebben zij het niet allemaal nauw genomen met hun fiscale verplichtingen.

Maar bij een lening heb je altijd twee partijen en beide zijn even zeer verantwoordelijk als die lening op drijfzand is tot stand gekomen. Probeer hier maar eens bij een bank een grote som te ontlenen: jouw inkomen zal grondig worden gecontroleerd. En dat hebben de Duitse en andere banken niet of te weinig gedaan toen ze kredieten verschaften aan de Griekse parasieten. Waarom niet? Omdat deze dubieuze leningen  een hogere rente in het vooruitzicht stelden. Het is dus alweer een zaak van hebzucht. Zoals heel de bancaire crisis trouwens.

Het neoliberalisme voedt deze hebzucht: alles draait om snel geldgewin. Op de langere termijn wordt niet meer nagedacht, laat staan dat men belangstelling zou opbrengen voor de ware noden.

Tegenover dit verfoeilijke neoliberalisme stel ik een solidariteit die niet gebeurt met aalmoezen of liefdadigheid, maar die gebaseerd is op Fair Trade: een eerlijk inkomen voor eerlijke arbeid, waar ook ter wereld.

En wie zegt dat er geen beginnen aan is, die moet maar eens een Wereldwinkel bezoeken of beter rondkijken in de grootwarenhuizen die soms ook faire producten aanbieden. Dit is al één stap: aan ons, de klanten, om verdere stappen te eisen – weg van de koopjes en promoties, en op naar prijzen die getuigen van respect en billijkheid.

de haan 20 aug. 15

16:10 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

"Maar bij een lening heb je altijd twee partijen en beide zijn even zeer verantwoordelijk als die lening op drijfzand is tot stand gekomen. Probeer hier maar eens bij een bank een grote som te ontlenen: jouw inkomen zal grondig worden gecontroleerd. En dat hebben de Duitse en andere banken niet of te weinig gedaan toen ze kredieten verschaften aan de Griekse parasieten. Waarom niet? Omdat deze dubieuze leningen een hogere rente in het vooruitzicht stelden. Het is dus alweer een zaak van hebzucht. Zoals heel de bancaire crisis trouwens."

Vooreerst kan je een particulier en een land niet met elkaar vergelijken, de bank ging ervan uit dat Griekenland als staat haar lening zou kunnen aflossen (het is ook vrij ongezien dat een land failliet gaat..) Bovendien had Griekenland haar cijfers vervalst. Tot slot is toch nog altijd degene die zijn lening nadien niet kan betalen hoofdverantwoordelijke en niet zozeer degene die in vertrouwen ontleend heeft.

Lijkt me logisch, of niet?
Maar dat durven onder ogen zien is natuurlijk erg moeilijk omdat het dan niet meer in het ideologische plaatje zou passen...

Gepost door: demos | 20-08-15

De commentaren zijn gesloten.