02-09-15

racisme in onze media

Opinie

Racistische cartoons op eerste schooldag: geen excuses meer

Er dringt zich een heel dringend debat op in Vlaanderen: een debat over de verantwoordelijkheid die media dragen in het verder aanwakkeren van racisme en stigmatiseringen. Hoe dringend dat debat is, mag blijken uit de cartoons die op deze eerste schooldag op de website van Gazet van Antwerpen en in Het Belang van Limburg stonden.
 
dinsdag 1 september 2015
 

Vindt u dit artikel de moeite? Geef ons dan uw fair share.

 

Deze cartoon was vanochtend te bewonderen in het Belang van Limburg. Drie blanke kindjes en een iets donkerder kindje staan zij aan zij. Allemaal huilen ze. Het klassieke tafereel bij kleuters op een eerste schooldag.

Tot je de cartoon beter bekijkt. Het jongetje met de rode trui roept niet 'mama' maar 'alahu akbar'. En alsof dat nog niet genoeg is, snijdt het jongetje daarbij de keel van zijn teddybeer over.

De boodschap die achter deze cartoon schuilgaat is door en door racistisch. Wat de cartoon suggereert is dat moslimkinderen al van kindsbeen af - reeds in de kleuterklas - blijkbaar geprogrammeerd zijn om gruweldaden te begaan. Dat terreur iets is dat van ouders op kinderen wordt doorgegeven en dat als het ware genetisch zit ingebakken. Zelfs het kind, het symbool van onschuld bij uitstek, wordt hier reeds beladen met het absolute kwaad.

En wie dacht dat dit een geïsoleerd geval was, zit verkeerd. Gazet van Antwerpen heeft op deze eerste schooldag een cartoon op haar website gepubliceerd die exact dezelfde boodschap heeft:

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook in de cartoon van de Gazet van Antwerpen worden kinderen van moslimouders gecriminaliseerd en gestigmatiseerd. Sterker: hier is een bijkomend verschil in huidskleur duidelijk aangegeven. De vier blanke kinderen brengen braaf een appel mee, het gekleurde kind een bom.

Hoe lang nog?

Als dit soort cartoons - die je tot enkele jaren geleden enkel op de pagina's van Het Pallieterke aantrof - probleemloos kunnen opgenomen worden in mainstream-kranten, dan kan dat enkel aanzien worden als een symptoom van een samenleving die steeds dieper wegzinkt in haat en racisme.

Het is stuitend en haast ondenkbaar dat niemand op de redacties van deze kranten de reflex heeft om kritische bedenkingen te maken bij dit soort cartoons. Bestaat er nog zoiets als een kritische journalist, vraag je je dan af?

Ook vorige week raakte een bedenkelijke kop tot op de voorpagina van DeStandaard. Toen viel te lezen dat 33000  jobs in de bouw ingepikt zijn door 'buitenlanders'. Een titel die volledig naast de kwestie was en eigenlijk zelfs onjuist. Tel dat bovenop de Obama-cartoon die DeMorgen publiceerde, de racistische columns van iemand als Hans Vandeweghe en de dagelijkse islamofobie die de (opinie)pagina's siert, en je beseft dat de Vlaamse pers met een torenhoog probleem zit.

Excuses zijn niet meer voldoende. Er moet gewoon verandering komen. En wel nu.

Update (1): Ondertussen is ook een crowdfunding-actie gestart om juridische stappen te ondernemen tegen de respectievelijke kranten. Voor meer info daarover klik hier.
Update (2): na het verschijnen van dit artikel werd de cartoon van de site van Gazet van Antwerpen gehaald

07:04 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

dat is geen racisme, men zou wel kunnen zeggen dat het misplaatste cartoons zijn (die inspelen op de actualiteit), maar racisme (wat dus naar ras teruggaat) is dat niet.
Dit opiniestuk is echter vooral tekenend voor een bepaald deel van de linkerzijde dat altijd klaarstaat met de stempel 'racist' en hierbij bepaalde eerder onschuldig, ludiek bedoelde zaken enorm opblaast. er is zoiets als artistieke vrijheid, over smaken kan men twisten (ik zeg zeker ook niet dat ik die cartoons toejuich...), maar zeg dan gewoon dat je die cartoons misplaatst en stigmatiserend vind in plaats van iemand de mond te snoeren met 'racisme' (waarmee je dus ook zegt dat het strafbaar is, gezien racisme een misdrijf is)
In het opiniestuk wordt nog net niet gezegd dat 'wij' verantwoordelijk zijn voor terroristen omdat we 'hen' die stempel zouden hebben gegeven...
In feite is er ook iets grondig fout aan de redenering van Decreus.
Hij zegt:
"De boodschap die achter deze cartoon schuilgaat is door en door racistisch. Wat de cartoon suggereert is dat moslimkinderen al van kindsbeen af - reeds in de kleuterklas - blijkbaar geprogrammeerd zijn om gruweldaden te begaan. Dat terreur iets is dat van ouders op kinderen wordt doorgegeven en dat als het ware genetisch zit ingebakken. Zelfs het kind, het symbool van onschuld bij uitstek, wordt hier reeds beladen met het absolute kwaad."
Dat is dus ZIJN interpretatie van de cartoon, maar wie zegt dat de auteur het zo bedoeld heeft?
Niet zozeer de cartoons op zich maar wel Decreus zijn interpretatie is stigmatiserend naar naar alle moslimkinderen.
Wat Decreus eigenlijk zou willen, is dat het voortaan verboden zou zijn om ook maar enige link te leggen (of dergelijke link te suggereren) tussen terrorisme en religieus fundamentalisme. Vooreerst is dat een absurde inperking van de vrije meningsuiting, ten tweede wijzen de actuele feiten erop dat die link er wel degelijk is.

In het westen wordt ons zogenaamd racisme enorm geproblematiseerd, terwijl er in sommige andere culturen het concept racisme vrijwel onbekend is. Mocht je als blanke in sommige landen je beklag doen over racisme, dan zou je gewoon weggelachen worden (in het beste geval)

Gepost door: demos | 02-09-15

Ik heb zo de indruk dat de linkervleugel steeds zegt wat verkeerd is maar niet echt initiatiefnemer is om bepaalde toestanden op te lossen, behalve met het inspannen van rechtszaken met het geld van een ander... ?

Gepost door: Peter H. | 02-09-15

De commentaren zijn gesloten.