07-09-15

Franciscus

Franciscus

 

In mijn jeugd heb ik gedweept met paus Johannes XXIII: hij was de zachtmoedigheid in persoon. Hij heeft het Tweede Vaticaans Concilie samengeroepen waardoor de kerk sterk is gemoderniseerd. Wellicht had hij deze hervormingen verder doorgezet, indien hij niet zo vroeg was overleden.

De huidige Argentijnse paus doet mij aan hem terugdenken. Hij spreekt zeer volks en legt de nadruk op de naastenliefde, in mijn ogen de belangrijkste bijdrage van het christendom aan de beschaving.

Niet voor niets laat hij zich Franciscus noemen: de heilige van de ontferming. Onlangs vaardigde deze Franciscus I uit dat priesters vergiffenis moeten schenken aan vrouwen die een abortus hebben laten uitvoeren (op voorwaarde dat zij berouw betonen) en nu roept hij alle gelovigen op om vluchtelingen op te vangen.

Dit is een kerkleider die respect verdient, heel wat anders dan zijn Poolse en Duitse voorgangers die theologische scherpslijpers waren en bezeten door hun anti-marxisme waardoor de bevrijdingstheologie werd gesaboteerd of kapot gemaakt. Vooral die Pool vond ik een maniak die in Latijns-Amerika veel kwaad heeft aangericht: de zogeheten basiskerken – die wilden samenwerken met linkse krachten – werd het leven zuur gemaakt. Nooit zal ik de publieke vernedering vergeten van de priester-dichter Ernesto Cardenal die deel uitmaakte van de eerste regering der Sandinisten in het straatarme Nicaragua. Met eigen ogen heb ik het gezien hoe deze eerste Sandinisten hoop brachten onder hun volk maar omdat zij hun inspiratie haalden bij Marx moesten ze worden kapot gemaakt – met de hulp van Reagan.

Al jaren heb ik geloof en kerk achter mij gelaten, maar deze Franciscus is een man naar mijn hart.

de haan 7 sep. 15

09:02 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

"Onlangs vaardigde deze Franciscus I uit dat priesters vergiffenis moeten schenken aan vrouwen die een abortus hebben laten uitvoeren (op voorwaarde dat zij berouw betonen) en nu roept hij alle gelovigen op om vluchtelingen op te vangen."

Franciscus speelt zijn rol zeer goed en is volgens mij ook wel oprecht nederig. maar intussen staat hij wel aan het hoofd van het machtsinstituut 'Kerk' en past hetgeen hij zegt en doet ook wel in de strategie van de Kerk. De Kerk (waaronder ook organisaties en partijen die behoren tot de katholieke zuil) weet namelijk zeer goed dat de beleving van het katholiek geloof -vooral bij jongeren- quasi dood is in (west-)Europa en wil een belangrijkere plaats voor religie in onze samenleving. Zodoende hoopt men ook het geloof bij 'katholieken' terug aan te wakkeren en de christelijke identiteit te versterken. Verdeeldheid en angst (namelijk voor een ‘vreemde religie’) komt de Kerk hierbij niet slecht uit, wel integendeel. Deze kan immers religieuze groeps- en identiteitsvorming versterken .

De evangelische oproep om massaal Syriëvluchtelingen - die meestal een veel prominentere rol geven aan de beleving van hun religie dan dat wij dat nog doen - op te nemen, kadert volgens mij deels in hogere strategie.
De mogelijke nadelen van moslimmigratie op langere termijn, waar de vorige paus Ratzinger al lang geleden naar verwees http://www.vandaag.be/buitenland/79506_benedictus-visie-op-moslimmigratie-langzame-zelfmoord-van-europa.html,
wegen volgens de Kerk schijnbaar niet op tegen de mogelijke voordelen op kortere termijn.

Gepost door: demos | 07-09-15

De commentaren zijn gesloten.