10-09-15

Joost Zwagerman

Joost Zwagerman

 

In de reacties op de te vroege dood van de begaafde Joost Zwagerman komen alweer de hatelijke termen ‘zelfmoord’ en ‘zelfmoord plegen’ voor – zelfs uit de mond van een compagnon de route als Herman Brusselmans.

Ik wijs op drie feiten: deze termen komen slechts voor in enkele Germaanse talen, in andere talen heb je een woord dat letterlijk door zelfdoding kan vertaald worden. Ten tweede wordt de daad zelf of een poging daartoe niet meer vervolgd in ons land. Ten derde: louter filosofisch gezien betreft het geen moord want bij een moord wil het slachtoffer niet sterven.

Verder wens ik op te merken dat er precies even veel redenen zijn om voor de dood te kiezen als om verder te leven: zelfs de liefde en het succes.

De les die Zwagerman ons meegeeft, is dat je mensen die vaak over het onderwerp praten ernstig moet nemen. Soms moet je aandringen op een stap naar de zorg. Ik klaag hier het feit aan dat deze vakkundige zorg zou moeilijk toegankelijk is.

Zelf heb ik zo’n 20 jaar geleden op het punt gestaan, maar een geschikte psychiater en de juiste medicatie hebben mij erdoor geholpen. Ik verklaar de psychiatrie en de medicatie niet onfeilbaar en alleszaligmakend, maar in mijn geval zijn ze weldegelijk efficiënt gebleken.

Aan het beleid om de toegankelijkheid te verbeteren.

 de haan 10 sep. 15

13:25 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.