11-09-15

De Morgen

De Morgen

 

Gisteren ontving ik via mail een evaluatieformulier om mijn oordeel uit te spreken over de kwaliteit van een krant die ik niet langer als de mijne kan beschouwen. Zij is nochtans vele jaren mijn lijfblad geweest.

Ik heb dan maar geantwoord op mijn manier: met een kort bericht aan de hoofdredactie. Twee verwijten heb ik hen toegestuurd: het dagblad heeft grotendeels zijn ‘eigen smoel’ verloren én de lezersrubriek is beschamend. Je kan ervan op aan dat in elk briefje dat nu nog wordt afgedrukt, ferm is gesneden.

Met ‘eigen smoel’ bedoel ik het rebelse en duidelijk linkse. DM hanteert nu het principe van ‘woord en tegenwoord’: een links opiniestuk wordt gevolgd door een rechts conservatief of omgekeerd. Ik pleit niet voor een sekteblad, maar ik meen dat Vlaanderen nood heeft aan een echt linkse en progressieve stem: rechts domineert ons medialandschap.

De huidige redactie is blijkbaar kort van geheugen: in de jaren 1980 is DM meermaals gered door zijn lezers. Denk aan de aandelenactie, een initiatief van Herman de Coninck, Walter Vandenbroek en Hugo Claus. Talloos waren de benefieten.

DM blinkt uit in ondankbaarheid: er zou een volwaardige lezersrubriek moeten komen of hersteld worden. Vandaag krijg je enkel een kans als je een titel kan voeren – zoals professor, docent of directeur - , de gewone lezer komt er niet meer in tenzij overduidelijk verminkt. Dit vind ik totaal onaanvaardbaar. Ik blijf niettemin geabonneerd om twee redenen: de andere kranten zijn  mijn ogen nog erger (De Standaard is een twijfelgeval) én bijna elke dag vind ik wel een tekst die mij kan inspireren, desnoods door ertegen te protesteren. Kortom, mijn motivatie is niet erg groot.

 de haan 11 sep. 15

 

08:44 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.