11-09-15

links en rechts

links en rechts

 

Waarom hou ik nog altijd vast aan de tegenstelling tussen links en rechts? Heel simpel: omdat ze nu eenmaal bestaat. Aan de basis liggen de tegengestelde belangen van arbeid en kapitaal. Met ‘arbeid’ bedoel ik niet alleen werknemers maar ook de mensen met een vervangingsinkomen en de steuntrekkers. ‘Kapitaal’ slaat vandaag vooral op de grote aandeelhouders.

Om deze laatste te plezieren zal een bedrijf proberen zijn winst te optimaliseren zodat er hogere dividenden kunnen worden uitgedeeld. Winst optimaliseren betekent zeer vaak ‘herstructureren’ wat een verdoezelend woord is voor afdanking. Of men zal de productiviteit opdrijven wat neerkomt op meer stress en gejaagdheid, of op meer automatisering wat leidt tot inkrimping van de tewerkstelling.

Uiteraard zijn deze tegenstellingen niet meer zo duidelijk als in de 19de eeuw: heel wat werknemers zijn vandaag kleine aandeelhouders geworden en er bestaan werkgevers die niet in de eerste plaats door winstoptimalisatie worden gedreven, zeg maar: sociaal voelende ondernemers.

Bovendien is het zo dat reeds in zijn ‘Kapellekensbaan’ uit 1953 de grote LP Boon de spot dreef met al de schakeringen die binnen links voorkomen.

Daarnaast heb je nog het probleem van progressief tegenover conservatief inzake ethische kwesties: daar blijkt dat rechtse mensen wel eens heel wat ruimer kunnen denken dan linkse.

Maar in de kern blijft de basistegenstelling overeind en daarom zal ik blijven spreken van links en rechts, niet voor het plezier van ‘mensen opdelen in vakjes’ doch om een werkelijkheid weer te geven. En men mag nooit vergeten dat we correcte termen nodig hebben om de feiten te benoemen. Helder denken begint bij een helder taalgebruik.

de haan 11 sep. 15

11:39 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.