29-09-15

bedelen is arbeid

Bedelen is arbeid

 

Zakynthos-stad bezocht en heel voorspelbaar aangeklampt door bedelaars, dat wil zeggen door moeders met nog zeer jonge kinderen. Munten uitgedeeld met een schuldig gevoel.

Om twee redenen: wat ik gaf was belachelijk weinig én kinderen horen niet op straat te zijn, hun plaats is de school.

Bovendien is bedelen in mijn ogen een vorm van arbeid en deze kinderen verrichten daarom kinderarbeid. Wie niet gelooft dat het hier arbeid betreft, die moet zelf maar eens de straat op en al die blikken van minachting en onverschilligheid trotseren. En denk niet dat deze mensen geen trots meer hebben: zij voelen de vernedering weldegelijk aan.

De remedie bij uitstek is volgens mij het universele basisinkomen: geef al deze kinderen een aantal euro’s per dag en de kans dat zij voor de school zullen kiezen of dat hun ouders daarvoor kiezen, wordt groter. Bij ons kan je werken via het kindergeld: geef meer als de kinderen schoollopen en minder indien ze dat niet doen.

Het komt hier op overtuigingskracht aan, op incentives, en het basisinkomen zal een sterke incentive zijn. Dan is het gedaan met de schamele aalmoezen en met de aalmoezenpolitiek.

Tegen de ergste armoede is naar mijn mening slechts één kruid gewassen en dat is een gegarandeerd basisinkomen voor iedere mens. De hoogte van het bedrag zal afhangen van het BNP: bij ons betekenen enkele euro’s of dollars niets, in een ander landkunnen zij het verschil maken.

Volgens de Brusselse filosoof Philippe van Parijs zou het bedrag bij ons schommelen rond de 450 euro per maand. Dit is betaalbaar indien de fiscus het geld haalt waar het moet gehaald worden.

 

Zakynthos, Vasilikos 18 sept 15

14:16 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.