01-10-15

gatlikkers

gatlikkers van Washington

 

Het is voldoende dat de Amerikaanse ambassadrice 1 boze brief schrijft waarin ze ons land aanmaant om het budget voor ‘defensie’ te verhogen, of onze bevoegde minister (NVA) is er als de kippen bij om daarop in te gaan. Het zou zelfs om een verdubbeling kunnen gaan.

Om te beginnen moeten we ons afvragen wat bedoeld wordt met de term ‘defensie’: gaat het hier om landsverdediging, verdediging van de veiligheid van onze burgers, dan wel om meer participeren aan de Amerikaanse oorlogszucht???

Ten tweede is het toch merkwaardig dat vrijwel alle andere departementen zwaar moeten inleveren terwijl ‘defensie’ een verdubbeling zou krijgen.

Eerlijk gezegd vind ik dit hemeltergend en wraakroepend: in mijn ogen komt dit neer op pure geldverspilling in tijden dat de zwaksten onder ons het steeds moeilijker krijgen.

Is onze opperste waarde dan werkelijk het zolenlikken van de USA???

de haan 1 okt. 15

18:34 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

prinicipieel ben ik ook voor de-militarisering en ontwapening en is het inderdaad betreurenswaardig dat hier, in tijden van besparingen, meer geld naartoe moet gaan. Maar sta mij toch toe drie bedenkingen te formuleren bij hogere tekst:
1) wat betreft de Amerikaanse oorlogszucht, valt dat voorlopig (in vergelijking met vroeger) nogal mee. De VS is militaire macht (die samengaat met economische macht) aan het verliezen en stelt zich dan ook bewust bescheidener op, bv. in Syrië en Irak. In het verleden zou de VS hier allicht veel drastischer ingegrepen hebben. Dat hun strategische belangen in het midden-oosten gewijzigd zijn omdat ze zelf schalieglas ontginnen, speelt hier uiteraard ook wel mee.
2) terwijl vroeger hoofdzakelijk de dreiging van staten kwam, krijgen nu ook bepaalde privé-milities (belangrijkste voorbeeld is IS) steeds meer militaire macht. Ze kunnen ook nucleaire wapens in handen krijgen. Het zou nogal naiëf zijn om geen rekening te houden met deze gewijzigde veiligheidssituatie. Je moet weliswaar niet als eerste ten oorlog trekken, maar als een ander dat doet moet je wel klaar zijn om u te verdedigen.
3) Ik heb niet de indruk dat Vandeput staat te springen om het budget het verhogen, hij spreekt ook van 'moeten'. België is een nu éénmaal een klein, Europees land en kan niet zomaar aan haar internationale verplichtingen verzaken (wat inderdaad nog niet betekent dat ze geen eigen standpunt mag hebben of zomaar kritiekloos alles moet aannemen). België kan alleen weinig of niets doen binnen een internationale context. Het zou evengoed onzinnig zijn mocht België eenzijdig de Conventie van Genève opzeggen, maar ik ben het wel eens met BDW als hij stelt dat een debat over een herziening open mag zijn.

Gepost door: demos | 02-10-15

Oorlog wordt gevoerd om : macht, olie, geld, wapenhandel, godsdienst, gedirigeerd door onmensen enkel uit winst, gelinkt aan voormelde elementen... Zo lang of dat men deze methodiek hanteert, zullen er nationaal en internationeel steeds conflicten blijven bestaan. Belangrijk is dat het intellectuele hierop moet en kan overwinnen, dit is de plicht van elke gezonde, nadenkende, eerlijke mens. Helaas hebben de "mensen" na zoveel eeuwen van conflicten nog steeds geen lessen geleerd. Vandaar : mensDOM, DIERENRIJK ! Spijtig dat mensen in hokjes denken, gevormd door een kleur, overtuiging, godsdienst, partij, winstdoel, eigenbelang... .

Gepost door: Peter H. | 02-10-15

@demos : KUN JE VOLGEN... ?

Gepost door: Peter H. | 02-10-15

ja hoor Peter H., ik ben het zelfs eens met jou :-)

Gepost door: demos | 02-10-15

@demos : voor zover jouw antwoord eerlijk is : korte gezonde commentaar, klare wijn... . Daar heeft men een boodschap aan. No-nonsense pennenvruchten. Destijds geleerd (meer dan 30 jaar geleden) van SDW, leraar Nederlands. Mvg, Peter H.

Gepost door: Peter H. | 03-10-15

De commentaren zijn gesloten.