03-10-15

hotel Belvédère

Hotel Belvédère, Vasilikos

- begin van een reisverslag –

 

Het welkomstwoord van de receptioniste: ‘people come here to relax’. En na een dag of twee hebben we dat min of meer geleerd.

Nog wil de macho presteren: hij huurt een scharminkel van een fiets voor drie dagen. Onder de gloeiende zon klautert en daalt hij naar Zakynthos-stad. Resultaat: de omgeving van zijn sacrum staat in brand, contramal en valium helpen.

Doch over Kyrié (mijnheer) moet hij vertellen: die gelijkt op Bourville, met witte haren. Hij baat met zijn tweelingbroer een taverne uit, omgeven door een erf met geiten, kalkoenen, zwarte kippen en ergens een hond aan de ketting.

Zante Galini heet de taverne, een soort scoutskamp gestut door boomstammen die zijn gesjord.

Zante is de lokale variant van Zakynthos, overgenomen van de Venetianen. Deze bevolking kent haar eigen chauvinisme maar zonder enige opschepperij: een nederig chauvinisme, bij ons compleet onbestaande.

De keuze van ons menu laten we aan Kyrié over: hij wijst telkens opnieuw de meest verse vis aan en in tegenstelling tot wat je in reisgidsen kunt lezen, is die helemaal niet duur – 15 euro voor een dorade op de grill vinden wij zelfs spotgoedkoop en de garnituur is onbegrepen. Na de maaltijd verschijnen pitloze druiven, een glaasje sangria en de druiven zijn attent gespoeld.

Zijn geluidsinstallatie is krakkemikkig en aan vervanging toe, maar de muziek kan ons bekoren: een ster van het eiland, Zena geheten. Haar stem doet denken aan de zangeres van Madredeus maar niet zo ijl en betoverend.. Kyrié zegt waar haar cd’s te vinden zijn: in de enige muziekwinkel die de hoofdstad rijk is. Woensdag nemen we een taxi tegen 22 euro: de chauffeur zal dat winkeltje wel vinden.

Kyrié glimlacht van trots: onze belangstelling doet hem duidelijk deugd. Op onze laatste avond krijgen we bij het emotionele afscheid een schildje van het eiland en een pot honing cadeau en zoenen van de dochter van de kok en een hartelijk ‘kali nichta’ (goede nacht) van zijn eigen zoon. We weten nu al dat we hier volgend jaar terug zullen keren. Indien de goden en demonen het toestaan.

11:28 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.