10-10-15

Avaaz over TTIP

Beste vrienden,

Terwijl de onderhandelingen over TTIP in volle gang zijn, hebben twaalf landen rondom de Stille Oceaan net een ander geheim akkoord gesloten dat corporaties onvoorstelbare macht geeft over 40% van de wereldeconomie.Maar als wij snel genoeg in actie komen, kan het Amerikaanse Congres dit tegenhouden.

Het Trans-Pacific Partnership (TPP) is een monster van een wereldwijde handelsovereenkomst. Het zou kunnen leiden tot een verregaande uitbreiding van internetcensuur, en zet de onderhandelingen tussen Europa en de VS over TTIP op scherp.Het iseen droom die uitkomt voor de grote farmaceutische corporaties en Monsanto. Maar voordat het verdrag ingevoerd kan worden, moet elk land het ratificeren. En daar ligt onze kans: het verzet hiertegen in de VS groeit, zowel bij de Democraten als aan de kant van de Republikeinen. Als het Amerikaanse Congres nee zegt, is dat het einde van deze verschrikkelijke overeenkomst.

Als iemand in staat is om onze stemmen -- uit de twaalf betrokken landen en de rest van de wereld -- bij het debat te betrekken, dan is dat Avaaz.
Laten we onze bondgenoten in het Amerikaanse Congres de massale publieke steun geven die zij nodig hebben om een einde te maken aan deze machtsovername van corporaties binnen onze democratieën. Vertel het aan iedereen door en sluit je aan bij onze oproep -- het zal rechtstreeks afgeleverd worden aan het Congres:


https://secure.avaaz.org/nl/tpp_2015_loc/?bXtGUib&v=6...

TPP zal invloed hebben op de levens van mensen over de hele wereld, van Noord-Amerika tot aan Chili en Nieuw-Zeeland. En toch is het grootste deel van de tekst achter gesloten deuren geschreven, door onderhandelaars en bedrijven, zonder inbreng van het publiek. Toen WikiLeaks een deel ervan onthulde, kregen we een idee van hoe erg het verdrag is: 

  • Als een land een giftige stof verbiedt, of etiketteringsvoorschriften voor genetisch gemodificeerde levensmiddelen instelt, of milieuvoorschriften strenger maakt, dan geeft TPP bedrijven de mogelijkheid om overheden aan te klagen in geheime globale tribunalen, gerund door arbiters uit het bedrijfsleven. En als de overheid vervolgens verliest, zouden belastingbetalers gedwongen kunnen worden miljarden euro’s aan corporaties te betalen voor winstverlies.
  • Met TPP zouden farmaceutische reuzen hun monopolies nog verder kunnen uitbreiden, totdat goedkope medicijnen die van levensbelang zijn voor kanker- en aidspatiënten niet meer verkrijgbaar zijn.
  • Het akkoord zou het strafbaar kunnen maken om "via een computersysteem" aan de bel te trekken bij illegale activiteiten van corporaties.

Dit is nog maar een klein onderdeel van de overeenkomst. We hebben geen idee wat bedrijfslobbyisten in de bulk van het akkoord gezet hebben, omdat overheden weigeren om de tekst openbaar te maken. Handelsverdragen kunnen van cruciaal belang zijn voor een gezonde wereldeconomie. Maar vertegenwoordigers zouden nooit het recht mogen hebben om nieuwe wetten door de strot van burgers te drukken zonder openheid te geven over wat erin staat.

We vechten al jaren tegen dit soort verdragen, en hebben allerlei overwinningen geboekt. Als wij nu de handen ineenslaan om TPP te blokkeren, kunnen wij een sterkere vuist maken tegen het vergelijkbare TTIP-handelsverdrag in Europa, en laten wij zien dat mensen het niet zullen pikken als overheden de winst van corporaties voorrang geven boven het openbaar belang. Bondgenoten in het Amerikaanse Congres hebben ons net laten weten dat dit "nog geen uitgemaakte zaak is". Maar om het te blokkeren hebben zij alle hulp van het publiek nodig die ze kunnen krijgen. Sluit je aan bij de oproep en vertel het door. Hier kan ieder van ons het verschil maken:

https://secure.avaaz.org/nl/tpp_2015_loc/?bXtGUib&v=6...

Je voelt je al snel nietig tegenover de grote corporaties die onze overheden beïnvloeden. Maar toen ze probeerden om een handelsovereenkomst erdoor te drukken die een bedreiging voor onze internetvrijheid vormde, kwamen bijna 3 miljoen Avaazers in actie. Onze gemeenschap speelde toen een centrale rol in het tegenhouden van dat verdrag. Laten wij dat hier nog eens doen en onze overheden eraan herinneren dat de mensen, en niet het geld, de ware bron van macht zijn.

08:27 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.