13-10-15

De Morgen

DM weer aantrekkelijk

 

Vandaag is het weer een aantrekkelijke DM. Mijn eigen teksten worden bijna nooit afgedrukt tenzij zeer sterk ingekort, maar in ruil daarvoor krijg je boeiende artikelen. Er staat zelfs een leuke vondst in: ‘Suikertaks? Dikmakertje voor de staatskas’. Aan die suikertaks wordt veel aandacht besteed. Terecht vind ik want het is een perfecte illustratie van het volksbedrog. De regering Michel voert de luide trom over lastenverlaging, maar onder meer deze suikertaks is niets anders dan een belastingverhoging.

Ik hoop dat DM verder doet met het ontmaskeren van deze zeer rechtse coalitie.

 de haan 13 okt. 15

09:01 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

enkele bedenkingen bij hogere tekst:
1. de 'suikertaks' is inderdaad een vorm van misleidende communicatie, gezien het schijnbaar om een taks op alle frisdranken zou gaan. Het zou blijkbaar onmogelijk zijn om nu al zo snel een onderscheid te maken tussen suikerhoudende en niet-suikerhoudende frisdranken. Dus had men, als men deze taks onmiddellijk wou invoeren, ofwel moeten spreken van een frisdranktaks (wat ook wel te verdedigen was aangezien niet-suikerhoudende frisdrank zoals light daarom niet minder ongezond is) ofwel had men moeten wachten tot men wel het onderscheid kan maken.
Maar al bij al stelt die 'suikertaks' niet zoveel voor: 0,03 euro/l en 0,01 euro voor een blikje.
Bovendien zouden vooral CD&V en N-VA aangedrongen hebben op deze taks. zie http://www.knack.be/nieuws/belgie/cd-v-en-n-va-hebben-maggie-de-block-willen-beschadigen-met-suikertaks/article-normal-616717.html
2. Algemeen vind ik - behoudens misschien de communicatie rond de 'suikertaks' - dat de regering over deze taksshift nu (in tegenstelling tot in juli toen alles nog vaag was) vrij gedetailleerd en correct communiceert. Iedereen kan bijvoorbeeld zien hoeveel deze taxshift hem of haar netto meer gaat opbrengen en iedereen kan ook nagaan wat de belastingsverhogingen concreet inhouden. Zie bijvoorbeeld http://www.demorgen.be/economie/kijk-hier-hoeveel-uw-loon-exact-stijgt-door-de-taxshift-a2487003/
Net omdat de regering hier zo gedetailleerd over communiceert, zal iedereen dus ook kunnen nagaan of ze ook effectief haar beloftes gehouden heeft en zal de regering hier ook op afgerekend kunnen worden. De media speelt hier uiteraard ook kort op de bal. Dit lijkt me dus geen volksbedrog maar net een voorbeeld van duidelijke en open communicatie.
3. Wat wel zo is, is dat de regering haar taxshift zo goed mogelijk tracht te verkopen door de nadruk te leggen op de belastingsverlaging en op het gezondheidsbevorderende aspect van bepaalde belastingsverhogingen. Dat maakt nu éénmaal deel uit van het politieke spel en van de politieke marketing die tegenwoordig niet enkel voor maar ook tussen de verkiezingen alom aanwezig is. Het internet en de digitale media hebben dit proces - dat al eind vorige eeuw ingezet werd - versneld. Deze regering doet natuurlijk aan politieke marketing, dat was onder de vorige regeringen evengoed zo en dat is in het buitenland ook - en zelfs vaak nog meer - het geval. 'Business as usual' dus.
Bovendien is de tax shift geen 'dode mus' maar toch wel een reëele stap voorwaarts, tenzij men 100 euro netto per maand (of meer) 'peanuts' vindt (de werknemers zullen hier wel anders over denken, vooral deze met een lager inkomen...).
Het is eigenlijk vrij pijnlijk om vast te stellen dat de socialisten (die jarenlang deel hebben uitgemaakt van de regering) deze taxshift bekritiseren. Dat bewijst hoezeer ze van hun oorspronkelijke kiespubliek (namelijk de arbeiders en werknemers met een lager inkomen) vervreemd zijn.
Natuurlijk had het nog beter gekund, maar politiek is nu éénmaal de kunst van het haalbare. Deze taxshift verdient volgens mij dan ook minstens een 7 op 10.
4. deze coalitie is niet 'zeer rechts', niet naar Belgische normen en nog minder in vergelijking met andere landen. De taxshift - tot dusver het paradepaardje van deze regering - is eerder een voorbeeld van een centrum-links beleid (want kapitaal wordt hoger belast en inkomsten op arbeid, in het bijzonder voor de lagere inkomens, daalt) In veel Europese landen (zoals bv. de UK, Duitsland of sommige Oost-Europese landen) wordt een sociaal-economisch beleid gevoerd dat op diverse vlakken veel rechtser is dan het onze.

Gepost door: demos | 13-10-15

De commentaren zijn gesloten.