16-10-15

gezondheidseconomie

Lieven Annemans

 

Gezondheidseconoom Lieven Annemans is van mening (in DM van deze vrijdag) dat onze ziekenfondsen zullen moeten veranderen van functie eens het medische getuigschrift is afgeschaft. Hij concludeert dat ze ‘neutraal’ moeten worden.

Ik kan me geen mens voorstellen die neutraal is: neutraliteit is voor machines. Ik vrees dat Annemans een koele cijferaar is die de menselijkheid uit het oog verliest. Mensen zijn geëngageerd of onverschillig.

Zelf ben ik bij de CM – hoewel ik een atheïst ben – omwille van de warme ontvangst, het deskundig advies en de goeie zorg.

Annemans geeft het voorbeeld van een rusthuis in handen van een mutualiteit. So what? Als dit rusthuis volgens controleerbare maatstaven het beste is met toegewijd personeel en betaalbare prijzen?

Mijn grootste angst is dat liberale denkers als Annemans heel het middenveld willen afschaffen. En in een steeds killer wordende samenleving zullen we deze instanties nog hard nodig hebben. En ja: ik denk nu ook aan de vakbonden.

 de haan 16 okt. 15

10:17 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

"Gezondheidseconoom Lieven Annemans is van mening (in DM van deze vrijdag) dat onze ziekenfondsen zullen moeten veranderen van functie eens het medische getuigschrift is afgeschaft. Hij concludeert dat ze ‘neutraal’ moeten worden."

Met neutraal bedoelt Annemans hier niet dat ziekenfondsen zichzelf niet meer christelijk, sociaal, liberaal, ..; zouden mogen noemen. Hij zegt ook niet dat ziekenfondsen geen rusthuizen zouden mogen hebben. Wat hij, m.i. terecht, wel aankaart is dat je niet tegelijk 'partij' en scheidsrechter' (of neutraal observator) kunt zijn. Ziekenfondsen zullen dus moeten kiezen welke rol ze wil spelen.

"Mijn grootste angst is dat liberale denkers als Annemans heel het middenveld willen afschaffen."

Of Annemans een 'liberaal denker' is laat in het midden, maar in zijn tekst zie ik alleszins geen enkel pleidooi om de ziekenfondsen (laat staan 'heel het middenveld') af te schaffen, wel integendeel. Zo staat er letterlijk te lezen: "hebben we onze ziekenfondsen eigenlijk nog nodig, als alles toch automatisch zal verlopen?
Wel, ik denk dat we ze meer dan ooit zullen nodig hebben, willen we de problemen van ons gezondheidssysteem aanpakken."

voor de volledige tekst (die best wel interessant is): http://www.demorgen.be/opinie/geen-briefjes-meer-dan-ook-geen-ziekenfondsen-meer-a2491393/

Gepost door: demos | 16-10-15

maar inderdaad, een ziekenfonds zal nooit volledig neutraal zijn en dat is ook haar rol niet.
Als een mutualiteit een eigen rusthuis heeft dat een goede prijs-kwaliteitsverhouding heeft, waarom zou ze dit dan niet aan haar leden mogen aanbieden? In die zin volg ik Annemans ook niet helemaal als hij concludeert: "indien de ziekenfondsen hun voortbestaan willen rechtvaardigen en hun nieuwe rol ter harte nemen, moeten ze toch een soort boedelscheiding overwegen, zodat hun positie neutraal wordt en als neutraal ervaren wordt."

Gepost door: demos | 16-10-15

De commentaren zijn gesloten.