16-10-15

leve de klokkenluiders

Leve de klokkenluiders

 

Bestaat er een overtreffende trap van geschokt zijn: geschokter , geschokst? Volgens mijn spellingscontrole niet. Nochtans ben ik zwaar geschokt door een item in het nieuws van de dag dat is uitgewerkt in het schitterende programma ‘De Afspraak’: Amerikaanse drones maken voor 90% burgerdoden. In Afghanistan, in Jemen of waar ze ook ingezet worden. Wij lezen wel iets over een bruiloft die wordt gebombardeerd maar dat wordt voorgesteld als een pijnlijke vergissing.

Dankzij een klokkenluider (wellicht een militair die uit de biecht klapt) komen we onder meer te weten dat jongens van 16 ook al potentiële doelwitten zijn: vanaf die leeftijd word je door de Amerikanen beschouwd als een mogelijke terrorist.

Wie draagt hiervoor de eindverantwoordelijkheid: de Nobelprijswinnaar voor de Vrede Barack Obama? Dat wordt niet met zekerheid verteld: de kans zit er dik in dat hij minstens voor een deel van de aanvallen verantwoordelijk is. En dat is dan de man die door velen wordt opgehemeld.

Ik schrijf: ‘Leve de klokkenluiders’ omdat zij de ware helden zijn van deze tijd, een tijd van constante oorlog. Zij riskeren immers veroordeeld te worden wegens het schenden van militaire geheimen of wegens landverraad. En daar staat in de USA de doodstraf op of minstens levenslang.

Op onze gewone media kunnen we niet rekenen: kijk maar hoeveel dag- of weekbladen nog aan onderzoeksjournalistiek doen. De eigenaars of aandeelhouders vinden deze opdracht te duur of onrendabel. Via deze media komen we nooit de waarheid te weten. Een waarheid die mensonterend is en een zware oorlogsmisdaad.

Daarom, voor de derde keer: ‘Leve de klokkenluiders’.

 de haan 16 okt. 15

21:06 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.