25-10-15

update van De Standaard

  1. Home>
  2. Nieuws>
  3. Binnenland
  1. ‘Schrap de discriminerende nationaliteitsvereiste voor ambtenaren’

Vandaag om 06:48 door svg | Bron: belga

De Vlaamse regering moet de nationaliteitsvereiste voor (statutaire) ambtenaren bij de Vlaamse overheid schrappen, vindt Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache (SP.A)

Advertentie

‘Wallonië en Brussel hebben dat al lang gedaan. Daar kunnen ook niet-EU burgers solliciteren voor statutaire functies, en dat is maar normaal ook. De overheid heeft een voorbeeldfunctie’, aldus Kherbache. Minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) heeft over de kwestie wel al een brief geschreven naar premier Charles Michel. ‘Maar brieven schrijven volstaat niet’, meent Kherbache.

Voor contractuele functies geldt er bij de Vlaamse overheid geen enkele nationaliteitsbeperking. Voor statutaire functies daarentegen kunnen voorlopig alleen burgers met Europese nationaliteit solliciteren. Dat is bij het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest anders: daar kunnen niet-EU burgers wél statutair ambtenaar worden.

Voorbeeldfunctie

SP.A-politica Kherbache roept de Vlaamse regering op die beperking voor statutaire functies te schrappen. Het zou de diversiteit bij de Vlaamse ambtenarij ook ten goede komen. Volgens Kherbache hinkt Vlaanderen al achterop wat de tewerkstelling van niet-EU-burgers betreft.

Bovendien heeft de Vlaamse overheid ‘een voorbeeldfunctie’. ‘Zij moet ernaar streven dat haar personeelsbestand de diversiteit van de Vlaamse samenleving zo veel mogelijk weerspiegelt. Om ervoor te zorgen dat het personeelsbestand deze diversiteit ook effectief weerspiegelt, is het nodig dat de discriminerende nationaliteitsvereiste om bij de Vlaamse overheid te werken zo veel mogelijk afgezwakt wordt.’

‘Brieven schrijven zal niet volstaan’

Volgens de Vlaamse regering is daarvoor een grondwetswijziging nodig, hoewel het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de nationaliteitsvereiste al eerder schrapten zonder een grondwetswijziging af te wachten. Vlaams minister Homans heeft in een brief aan premier Michel een half jaar geleden (april 2015) de volledige opheffing van de nationaliteitsvoorwaarde gevraagd. Maar dat noemt Yasmine Kherbache ‘onvoldoende’. Ze vraagt dat de minister concrete actie onderneemt.

‘De andere gewesten ondernamen eerder reeds actie zonder een grondwetswijziging af te wachten. Als de minister toch van oordeel is dat een grondwetswijziging nodig is, dan moet zij ervoor zorgen dat die ook effectief doorgevoerd wordt. Brieven schrijven zal dan niet volstaan.’

10:57 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

En ongetwijfeld zal, als het van Kerbache en haar partij afhangt, de volgende stap dan zijn dat de overheid minstens x% niet-EU burgers moet aannemen.

Gepost door: Voeder Op | 25-10-15

De commentaren zijn gesloten.