28-10-15

over nimby's

over nimby’s

 

Mijn vriend Titus is een eerlijk man: hij geeft ridderlijk toe een nimby te zijn al bedenkt hij er een andere term voor die ik al even dwaas vind.

Nimby’s hebben een bekrompen geest, hun horizont reikt niet verder dan de eigen tuin of het eigen dorp. Ik wil omgaan met mensen met een ruimere visie, een visie die ik aantref bij mijn partij Groen. Die noem ik de meest solidaire partij van Vlaanderen omdat ze niet enkel kijken naar de problemen in het hier en nu, maar ook naar de zorgen van komende generaties.

De nimby hier in De Haan ziet al een roteiland voor zijn neus oprijzen, een eiland dat nooit meer zal verdwijnen want dat staat in het contract: zelfs als het atol niet rendeert zal het blijven, het wordt gewoon dichtgegooid. Daarom zijn wij van Groen er vierkant tegen.

Doch intussen speuren wij naar andere kusten waar iets gelijkaardigs aan het gebeuren is: onze blik omvat de hele planeet. Niet enkel het ecologische maar ook het sociale: Groen is Agalev niet meer, onze bekommernissen zijn verruimd.

Ik zie in lichte mate een gelijkaardige ontwikkeling bij de Vlaamse socialisten: ook zij zijn groener geworden. Om die reden geloof ik in een frontvorming, eventueel met de PVDA erbij op voorwaarde dat die hun stalinistisch verleden (of maoïstisch verleden) afzweren. Zolang dit laatste niet gebeurt, zal grondig samenwerken moeilijk liggen. Onze PVDA moet Stalin en Mao laten vallen. Want beide heren waren massamoordenaars.

In ‘Hoe durven ze?’ van Peter Mertens zie ik nauwelijks stalinisme, het gaat hier om een consequent socialisme. En daarmee wil ik althans samenwerken. Ik spreek nu niet in naam van mijn partij doch in eigen naam.

Mijn voorlopig besluit: weg met de nimby’s en allen die bekrompen van geest zijn. Er zijn vele mentale grenzen die gesloopt moeten worden.

 de haan 28 okt. 15

09:55 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

"Mijn voorlopig besluit: weg met de nimby’s en allen die bekrompen van geest zijn. Er zijn vele mentale grenzen die gesloopt moeten worden."

Het hangt er maar vanaf wat je 'bekrompen van geest' noemt. Voor mij heeft dat niet zozeer betrekking op wat iemand denkt (want iedereen heeft recht op een mening), maar wel over hoe tolerant iemand is tegenover 'andersdenkenden'.
Trouwens, iemand die liever geen créche, asielcentrum of windmolens naast zijn deur wil, is niet persé iemand waarvan zijn horizon niet verder reikt dan het eigen dorp. Ik denk dat er genoeg mensen zijn die graag een minimum aan overlast hebben in hun buurt maar tegelijk toch een brede, internationale kijk hebben en bijvoorbeeld veel op reis gaan.

Gepost door: demos | 28-10-15

De commentaren zijn gesloten.