31-10-15

elitair De Haan

wonen in het elitaire De Haan

 

Voormalig burgemeester Cattrysse, fietsverhuurder en fietsverkoper, kwam er recht voor uit: ‘De Haan is een elitaire badplaats’. Om die reden mocht er van hem geen asielcentrum bestaan: daartegen heeft hij persoonlijk campagne gevoerd met succes en met felicitaties van Filip Dewinter.

Het elitaire karakter van De Haan wordt vooral bewezen door de woonpolitiek die hier gevoerd wordt. Alweer zal een camping voor de gewone man verdwijnen om plaats te maken voor peperdure kleine huisjes die minstens 150 000 euro zullen kosten: ideaal voor tweedeverblijvers maar niet te betalen voor de gewone man. En die ‘tweedeverblijvers’ zijn dan welgestelde gepensioneerden waardoor de bevolking veroudert met alle gevolgen van dien, op het cultuuraanbod bijvoorbeeld. De elitaire badplaats krioelt nu al van de rolstoelen en rollators.

Geloof me vrij: in de wijk Vosseslag is recent een rusthuis geopend. Wel, ik als gepensioneerd licentiaat kan het niet betalen. In de veronderstelling dat ik in die afgrijselijke kamers zou willen wonen: dan vraag ik veel liever euthanasie aan.

Voor jonge mensen, vooral jonge gezinnen, is deze ontwikkeling een drama: zij moeten massaal uitwijken naar buurgemeente Bredene waar het veel goedkoper is, onder meer dankzij een socialistisch bestuur die naam waardig.

Bij ons stellen de Rode Broeders niet veel voor en Groen krijgt al evenmin een kans. De enige die oppositie kan voeren is Wilfried van Daele (NVA), een man vol idealen die pas bij Groen op zijn plaats zou zijn.

 de haan 31 okt. 15

09:53 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Je zit sowieso al met een globale vergrijzing in belgië. Aan de kust is er inderdaad een dubbele vergrijzing omdat enerzijds gepensioneerden (die bv al een tweede verblijf hadden aan de kust) vanuit het binnenland naar de kust verhuizen om er hun 'oude dag' door te brengen en anderzijds kustjongeren wegtrekken, mede omwille van de onbetaalbaarheid van de huizen maar ook wel omdat er aan de kust buiten het seizoen niet zoveel te beleven valt.
De vergrijzing is dus nog een pak sterker aan de kust, dat geldt vrijwel voor alle kustgemeenten, alleen Bredene is daar inderdaad een uitzondering op (allicht zullen daarbij verschillende factoren een rol spelen)
Het woningbeleid van gemeenten als De Haan of Knokke is inderdaad niet direct van die aard om jonge gezinnen aan te trekken. Het feit dat de huizen er duur zijn is enerzijds een nadeel maar anderzijds ook wel een enorme troef voor die gemeenten.
Men mag zich ook niet enkel blindstaren op de woonprijzen langs of vlakbij de kustlijn. In het (kust)hinterland zijn er soms wel nog betaalbare woningen te vinden voor jonge gezinnen. En sommige kustgemeenten doen wel toenemende inspanningen om jongeren aan te trekken (bv. door gezinswoningen te bouwen, door premies te geven, etc...)
Sommige kustgemeenten willen alsmaar meer tweede verblijven (omdat deze ook voor inkomsten zorgen) maar dat zorgt natuurlijk nog voor een grotere druk op de woningmarkt en ook voor massa's leegstaande appartementsblokken buiten het seizoen. Kustgemeenten zouden moeten streven naar een gezond evenwicht eigen inwoners-tweede verblijvers. In sommige gemeenten is dat evenwicht zoek en dat werkt mede de vergrijzing in de hand (gezien veel 2e verblijvers op pensioenleeftijd zich definitief vestigen aan de kust).
Maar algemeen gesteld mag men de vergrijzing ook niet enkel als een probleem zien, maar ook als een opportuniteit. bv) in de zorg- en wellnesssector kan dit voor veel tewerkstelling zorgen

Gepost door: demos | 31-10-15

De commentaren zijn gesloten.