06-11-15

Theo Francken

Theo Francken in Terzake van 5 november

 

In Terzake bij Kathleen Cools deed Theo Francken (NVA) twee opmerkelijke en zeer correcte uitspraken.

Eerst zei hij dat het migratie- of asieldossier gespreksonderwerp nummer één is aan de toog. Ten tweede verklaarde hij een beroep te willen doen op alle gemeenten om hun duit in het zakje te doen en voor hun deel van de opvang te zorgen.

Het is inderdaad zo dat rond dit dossier vooral veel cafépraat wordt verteld: juiste en rationele argumenten hoor je zelden. En ook is het waar dat de opvang een opdracht en plicht zou moeten zijn voor heel de Belgische bevolking: ‘ieder naar godsvrucht en vermogen’.

Leuke uitsmijter was het interview met Charles Aznavour die erop wees dat in Frankrijk zoveel dorpen leeg staan of bijna leeg dat er honderden gezinnen een nieuwe gemeenschap kunnen opbouwen. Aznavour legde de nadruk op ‘gemeenschap’ en weigerde het woord ‘getto’.

België is Frankrijk niet. Zeker in Vlaanderen ken ik geen leeglopend dorp. Wat betekent dat wij niet in staat zijn om vluchtelingengemeenschappen bij ons te laten ontstaan.

Maar zoals Francken zei: ‘De Pegida’s onder ons moeten zelf maar eens een week onder de blote hemel slapen’.

Mijn besluit: men moet een tussenweg zien te vinden tussen absolute gastvrijheid en vreemdelingenhaat of angst voor het vreemde. En dat is mogelijk indien de neuzen in dezelfde richting wijzen.

 de haan 6 november ’15

01:49 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.