12-11-15

Bloedboek en bijbel

Bloedboek van Dimitri Verhulst

 

Ik hoef het nieuwe boek of boekje van Dimitri Verhulst niet te lezen omdat ik zelf grondig in de bijbel heb gelezen en tot dezelfde conclusie ben gekomen. Vanzelfsprekend wordt Verhulst nu onder vuur genomen door de katholieke zuil.

In De Standaard van donderdag 12 november vind je een zeer boeiend artikel van twee mij ongekende auteurs die terecht opmerken dat de bijbel geen boek is maar een bibliotheek en het werk van grote of kleinere dichters. Maar hun eindconclusie bevalt me niet: zij beweren dat de lectuur en de kennis van de bijbel veel mensen tot het goede hebben geïnspireerd. Bij mijn weten geldt dit enkel voor de woorden die aan Jezus worden toegeschreven – de evangeliën waarin de naastenliefde centraal staat – maar zeker niet voor de Pentateuch die toegeschreven wordt aan Mozes: daarin staan gruwelijke dingen te vergelijken met de gruwelijkste passages uit de koran.

Of de bijbel tot veel goeds heeft geïnspireerd is een subjectieve afweging: je hebt inderdaad figuren als onze pater Damiaan en talloze naamlozen die het goede hebben verricht. Maar daartegenover staan de bekende historische feiten zoals de godsdienstoorlogen, de inquisitie en zelfs de twee Wereldoorlogen die toch door christenen werden uitgevochten: zelfs de orthodoxe Russen deden eraan mee (Vergeet niet dat de orthodoxe kerk door de Sovjets werd ‘gedoogd’).

Kortom, naar mijn mening heeft de bijbel veel kwaads aangericht tot op de dag van vandaag. Je kan verwijzen naar de Derde Wereld waar allerlei christelijke kerken contraceptie tegenhouden, de rechten van homo’s ontkennen en dies meer . Ook in de USA richten de christelijke sekten heel wat kwaad aan.

Ik zal zelf geen boek schrijven als dit ‘Bloedboek’ van Verhulst: ik geloof niet in de efficiëntie, het zal alleen maar leiden tot een stellingenoorlog en de kans bestaat dat de christelijke fanatici of fundamentalisten nog meer hun tanden laten zien.

, de haan 12 november 15

17:35 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.