12-11-15

on line commentaren

Version Française

Jonge Top Manager van het Jaar 2015

@media screen and (min-width: 0px) and (max-width: 750px) { .adsdesktop { display: none; } /* show it on small screens */ }

Eindelijk het einde van online commentaren op artikels?

11 nov 2015

F*ck off!

Like us on facebook:

Een groeiend aantal nieuwsorganisaties bant commentaren van internetgebruikers van hun websites. De felle discussies ontaarden volgens de betrokken media immers te vaak in scheldpartijen en dat zou een negatieve impact hebben op het imago van de websites.

Vorige maand was het de beurt aan het populaire Vice Media om de lezerscommentaren onder zijn artikels te weren. Vice treedt daarmee in de voetsporen van andere grote Amerikaanse nieuwssites zoals The Verge, The Chicago Sun-Times en The Daily Beast. Allemaal geven ze in grote lijnen dezelfde reden voor het sluiten van hun commentaarsecties, die al te vaak te agressief en te negatief zijn.

Artur Santana, professor communicatie aan de universiteit van Houston, heeft de anonieme commentaren bestudeerd en zegt in een gesprek met Yahoo dat de doelwitten van de beledigingen en aanvallen vaak gemarginaliseerde groepen, waaronder etnische minderheden, zijn.

Betere controle

Verschillende media zoeken nu andere manieren om de commentaarsecties te organiseren. Veel websites kiezen ervoor enkel nog commentaren toe te laten als de gebruikers inloggen met een persoonlijke Facebook-account, zodat het probleem van de anonimiteit kan worden opgelost.

Uit een onderzoek van de universiteit van Kent is gebleken dat die strategie inderdaad zou helpen om de discussies beschaafder te houden. Tegelijk geeft de studie echter ook aan dat websites door het schrappen van de anonimiteit tevens veel actieve gebruikers verliezen.

Grote nieuwsorganisaties zoals The New York Times en The Washington Post werken daarom aan een software die hen een betere controle zou moeten bezorgen op de online discussies zonder daarbij teveel obstakels op te werpen voor de lezers. De mediabedrijven zullen de software, die in januari wordt uitgebracht, gratis ter beschikking stellen aan andere nieuwsmedia.

08:53 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.