14-11-15

lees wat er staat

lees eens wat er staat

 

Sommige lezers hebben de parabel van de barmhartige Samaritaan ofwel niet gelezen ofwel niet begrepen. De Samaritaan behoorde tot een ander volk dan de persoon die hij geholpen heeft. Daarom zeg ik dat deze parabel een inspiratiebron kan zijn tegen vreemdelingenhaat. De volksgenoten van de ‘sukkelaar’ liepen hem gewoon voorbij.

Ten tweede vraagt iemand zich af waarom ik de USA er weer bij sleur. Wel, omdat dit land voor zover ik weet het enige is dat de naam van zijn god op zijn munten of geldbriefjes heeft staan: ‘in god we trust’. Dit maakt van het Amerikanisme een godsdienst: kerk en staat zijn daar niet gescheiden. Met alle gevolgen voor het eigen grote gelijk: de meerderheid van de Amerikanen is ervan overtuigd dat zij van hun god een mandaat hebben gekregen om wapens te dragen en om de wereld te veroveren – is het niet met wapens dan toch via hun economisch systeem. En ook via hun culturele producten zoals de kitsch die in Hollywood wordt gemaakt. En ook via hun levensstijl die in steeds meer landen wordt gekopieerd dankzij de peperdure reclame die als het ware een hersenspoeling veroorzaakt. Bijna iedereen wil cola drinken hoewel men er dik van wordt, om maar één voorbeeld te noemen.

Tot slot – althans voorlopig want elk slot is voorlopig – zal ik nooit aanvaarden dat mijn teksten of die van mijn verstandige vrienden ‘gezever’ worden genoemd: ‘gezever’ is een uiting van machteloosheid en bewijst dat men geen logische argumenten meer in huis heeft. En telkens is er onwetendheid mee gemoeid, bijvoorbeeld men spreekt over ‘de katholieke kerk’ en vergeet dat die kerk niet enkel uit rechtse en oerconservatieve elementen bestaat maar ook uit progressieve en zeer geëngageerde. Je moet een fanatiek antiklerikaal zijn om dit niet in te zien.

de haan 14 nov. 15

09:44 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.