16-11-15

islam heeft ermee te maken

de islam heeft ermee te maken

 

Een leerling van mij stuurt me een tekst die duidelijk maakt dat het islamitisch geloof te maken heeft met de aanslagen in Parijs of elders. Natuurlijk is dat zo: er is niet één van mijn grijze haren die daaraan twijfelt. De islam kan gevaarlijk zijn omdat de helft van de koran zeer gevaarlijk is: het hangt er gewoon van af op welke helft de gelovige de klemtoon legt, op de gewelddadige en gruwelijke of op de barmhartige.

Dat geldt trouwens ook voor al de andere godsdiensten: waarom zouden er anders godsdienstoorlogen zijn geweest en nu nog altijd? Denk aan de joden. Als die de klemtoon leggen op ‘gij zult niet doden’ dan is dit een schitterend geloof. Maar zodra zij handelen volgens ‘oog om oog, tand om tand’ dan zijn ze gewetenloos en weerzinwekkend.

 

Het komt erop aan die heilig genoemde boeken helemaal te lezen en te bestuderen als een filoloog, wat ik geleerd heb in de Germaanse filologie. Ik zeg het met tegenzin maar ik heb die studie afgewerkt met grote onderscheiding: dit om maar te zeggen dat ik geen vier jaren heb zitten slapen.

Het eerste wat een filoloog moet doen is een tekst lezen in zijn context of historisch kader. Wat de koran betreft, verwijs ik naar het indrukwekkende boekje (slechts een 150 blz) ‘De profeet’ van de godsdienstwetenschapster Karen Armstrong. Uit deze gids tot de koran kan je leren dat er een direct verband bestaat tussen de gebeurtenissen in het leven van Mohammed en zijn zogenaamde openbaringen of influisteringen door de engel. Ging het M. voor de wind dan lees je vreedzame verzen, zat hij in een conflict dan komt het gruwelijke aan bod.

En zo is het gesteld met alle dichters van godsdienstige teksten: ze zijn doorgaans erg wisselvallig. Ook Jezus heeft dingen gedaan of gezegd die niet kloppen met zijn dominante boodschap van naastenliefde, bijvoorbeeld het met geweld verjagen van de kooplieden uit de tempel. Dit is een woedeaanval en dat getuigt niet van naastenliefde.

 

Kortom, al die heilige boeken vergen een diepgaande studie op een moderne wetenschappelijke manier. En daartoe zijn de meeste predikanten en gelovigen niet in staat.

de haan 16 nov. 15

20:23 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.