18-11-15

hoe IS te verslaan

hoe IS te verslaan?

 

Wat ik nu ga schrijven is misschien meer een wensdroom dan werkelijkheid. Ik ben er namelijk van overtuigd dat grof geweld en bombardementen niet gaan helpen: daarmee stimuleer je de wraakzucht en die is al waanzinnig groot.

Beter zijn geweldloze middelen zoals het afsnijden van de toevoerlijnen voor wapens en geld. Dit vooronderstelt een heel brede coalitie: alle landen die wapens leveren – clandestien of officieel – moeten daarmee ophouden. Onlangs kwam aan het licht dat NATO-bondgenoot Turkije hieronder valt: is het geen regelrechte schande dat NATO-wapens naar IS worden gesmokkeld? En zo’n land zouden we dan moeten opnemen in de EU: daar kan geen sprake van zijn.

En zo moedigen wij ook Qatar aan, een belangrijke geldschieter: wij gaan uitgerekend daar onze sportfestijnen organiseren, begrijpe wie kan. Het is meer dan vanzelfsprekend dat Qatar moet geïsoleerd worden. Net als Saoudi-Arabië vanwaar de ergste haatpredikanten komen.

Ten derde moet er dringend een twee statenoplossing voor Israël en de Palestijnen komen: je gelooft het of niet maar bij elke oorlog daar verhogen de wraakgevoelens in de moslimwereld – zij krijgen het gevoel dat een moslimleven veel minder waard is dan een joods en dit met de steun van de USA.

Nogmaals: bommen helpen niet, het geweldloze primeert.

de haan 18 nov. 15

07:35 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.